Przejdź do menu głównego | Przejdź do podmenu | Przejdź do treści
Tytuł działania: Niecodzienne wielkanocne warsztaty Podmiot realizujący działanie:Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej Rodzaj działań:warsztaty kulinarne Dlaczego dobra praktyka:Niecodzienne warsztaty kulinarne pt. „Wielkanocne tradycje” zorganizowała Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej w ramach działań towarzyszących będących elementem realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 dla dzieci z Ośrodka Socjoterapeutycznego im Matki Bożej Miłosierdzia z warszawskiego Marysina. Warsztaty współfinansowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zostały zorganizowane w dniu 11 kwietnia 2017 roku. Uczestnikami warsztatu były dzieci korzystające z Ośrodka Socjoterapeutycznego im. Matki Bożej Miłosierdzia prowadzonym przez siostry ze Zgromadzenia Świętego Feliksa z Kantalicjo, w wieku od 6 do 17 lat. Poza systematyczną pomocą edukacyjną, w którą włączone są spotkania z reedukatorami, logopedą i psychologiem, podopieczni uczestniczą w zajęciach sportowych, plastycznych, tanecznych i komputerowych. Ponadto codziennie otrzymują na miejscu dwa posiłki: obiad i podwieczorek. Zorganizowany przez Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej warsztat stał się dla dzieci wyjątkowy, ponieważ związany był z wielkanocnymi zwyczajami, tradycjami i kuchnią ale również z wizytą wyjątkowych gości Pani Elżbiety Bojanowskiej Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej i Prezesa Agencji Rynku Rolnego Pana Łukasza Hołubowskiego, ks. Marka Deca - Zastępcy Dyrektora Caritas Polska oraz Dyrektora Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej ks. Kamila Chojnackiego. Goście mieli okazję poznać ośrodek, spotkać się i porozmawiać z dziećmi, razem z nimi przygotować wielkanocne dania. Pięknie przygotowany wielkanocny stół, wspaniałe dania i wspólne świętowanie pozostaną w pamięci dzieci na długi czas. |
Tytuł działania: Współpraca z Ośrodkami Pomocy Społecznej Podmiot realizujący działanie:Caritas Archidiecezji Krakowskiej Rodzaj działań:Spotkania networkingowe Dlaczego dobra praktyka:Sukces realizacji w Programu zależy od wielu czynników, ale jednym z ważniejszych jest dobra współpraca pomiędzy Organizacjami Partnerskimi Regionalnymi i Lokalnymi a Ośrodkami Pomocy Społecznej. W czerwcu 2017 rokuw Punkcie Socjalnym Caritas Archidiecezji Krakowskiej w Brzegach odbyły spotkania podsumowujące zakończoną edycję realizacji „Podprogramu 2016” w województwie małopolskim. Podczas spotkania pracownicy i wolontariusze Caritas mieli okazję wymienić się doświadczeniami i spostrzeżeniamiz realizacji Programu z pracownikami Ośrodków Pomocy Społecznej. Spotkanie okazało się na tyle owocne, że został już ustalony kolejny termin następnego spotkania, które odbędzie się we wrzeniu 2017 roku, a będzie dotyczyło omówienia zasad współpracy w Podprogramie 2017.
|
Tytuł działania: Wolontariusze w służbie PO PŻ Podmiot realizujący działanie:Caritas Diecezji Kaliskiej Rodzaj działań:wsparcie realizacji Programu Dlaczego dobra praktyka:„Jesteśmy wolontariuszami bo mamy dwie zdrowe ręce, nogi które chodzą i wierzymy głęboko, że taka oczywista dla wielu ludzi rzecz nie dzieje się przypadkowo, że otrzymaliśmy to wszystko, czym możemy się cieszyć w ściśle określonym celu-poszukujemy tego co w życiu naprawdę ważne” – to motto wolontariuszy Caritas Diecezji Kaliskiej, którzy służyli pomocą przy realizacji FEAD Podprogram 2016. Dzięki tym wolontariuszom zostało zrealizowanych wiele celów Programu, w tym m.in. mających na celu wałczenie społeczne osób ulegających deprawacji materialnej, czy też udział w akacjach pozyskiwania żywności z innych źródeł np. udział w Ogólnopolskiej Zbiórce żywności Caritas „TAK, Pomagam!”. Nie da się nikogo namówić żeby został wolontariuszem. Ludzi którzy poświęcają swój własny czas, energię cechuje jedno – wielkie pragnienie serca. Ono sprawia że nie zniechęcają się przy pierwszej napotkanej przeszkodzie, że przełamują bariery nie raz wydawałoby się nie do przeskoczenia i przy tym wszystkim promieniują radością. |
Tytuł działania: Domowa ekonomia dla najmłodszych Podmiot realizujący działanie:Caritas Archidiecezji Katowickiej Rodzaj działań:zajęcia edukacji ekonomicznej Dlaczego dobra praktyka:Caritas Archidiecezji Katowickiej w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa zorganizowała nietypowe warsztaty dla dzieci w wieku od 10 do 15 lat. Podopieczni świetlic socjoterapeutycznych w Rudzie Śląskiej i Pyskowicach, gdzie przychodzą dzieci objęte opieką Ośrodków Pomocy Społecznej, których rodziny korzystają z pomocy żywnościowej, uczestniczyły w zajęciach edukacji ekonomicznej pt: „Kup mi, Kup mi! Czyli jak pokochać Świnkę Skarbonkę i nauczyć się oszczędzania” oraz „Chcieć to móc, czyli jak zaoszczędzić przy planowaniu i robieniu zakupów”. Warsztaty miały na celu zapoznanie dzieci z różnymi metodami oszczędzania, kształtowanie odpowiednich nawyków i umiejętności oszczędzania, umiejętności robienia przemyślanych zakupów, rozpoznawania trików stosowanych przez sklepy i supermarkety, które powodują że kupujemy więcej i nie koniecznie taniej. W czasie ćwiczeń praktycznych dzieci przygotowywały plan zakupów w oparciu o ceny z kilku sklepów, liczył zaoszczędzone środki i decydowały co z zaplanowanych zakupów jest im niezbędne. Organizatorzy warsztatów uznali, że dzieci u progu dorosłości powinny się uczyć gospodarowania środkami, planowania zakupów oraz oszczędzania, tak aby gdy będą prowadzić własne gospodarstwa domowe miały podstawową wiedzę, która ochroni je przed niebezpieczeństwem popadania w długi, podejmowania niebezpiecznych inwestycji finansowych i po prostu niegospodarności. Caritas Archidiecezji Katowickiej w ramach Podprogramu 2017 zorganizowała dla ponad 200 dzieci i młodzieży warsztaty edukacji ekonomicznej, kulinarne oraz o zdrowym żywieniu. Dzieci były zachwycone prowadzeniem specjalnych zajęć z ich uczestnictwem na tak ważne „dorosłe tematy”. |
Tytuł działania: „Żywienie w chorobach” Podmiot realizujący działanie:Bank Żywności w Ciechanowie Rodzaj działań:warsztaty żywieniowo-dietetyczne w ośrodkach dla osób bezdomnych Dlaczego dobra praktyka:Edukatorzy – dietetycy prowadzą w ramach działań towarzyszących warsztaty żywieniowo-dietetyczne dla osób bezdomnych. Są to osoby najbardziej wykluczone społecznie. Działania skierowane do nich są ważne z punktu odbudowania ich poczucia godności, własnej wartości, troski ze strony innych, ale również otwarcie dialogu między nimi. Dodatkową korzyść, jaką przynoszą warsztaty dotyczące żywienia w chorobach jest przekaz, jak żyć z chorobami, które z uwagi na tryb życia tychże osób oraz jak dbać o siebie, aby komfort życia był możliwie jak największy. Dietetycy poruszają kwestię żywienia w takich chorobach jak: choroby układu krążenia, cukrzyca, marskość wątroby, nowotwory. |
Podmiot realizujący działanie:Zarząd Okręgowy PKPS w Szczecinie Rodzaj działań:Rodzinny Festyn z okazji Dnia Dziecka Liczba uczestników:120 Dlaczego dobra praktyka:W czasie festynu zorganizowano zabawy i zawody sportowe dla dzieci oraz zajęcia plastyczne. Wszyscy uczestnicy mogli zapoznać się z zasadami udzielania pierwszej pomocy. Zorganizowano też dwa warsztaty w ramach środków towarzyszących. Pierwszy dietetyczny dla dzieci i rodziców na temat zdrowego odżywiania z prezentacją piramidy żywienia dzieci opracowaną przez dyplomowanego kucharza. Drugi kulinarny dla rodziców na temat: „Kanapka szkolna dla dziecka jako źródło energii” połączony z prezentacją i wspólnym przygotowaniem przez rodziców i pracowników baru mlecznego PKPS „Kogel Mogel” kanapek dla uczestników festynu. W festynie uczestniczyli merytorycznie i organizacyjnie przedstawiciele władz miejskich, MOPR, MOSiR, pracownicy naukowi i studenci Uniwersytetu Szczecińskiego, Akademii Wychowania Fizycznego – Wydziału Kultury Fizycznej i Promocji Zdrowia, strażacy z Komendy Miejskiej PSP, działacze i wolontariusze PCK, podopieczni schroniska dla bezdomnych „Wilga”, uczniowie IV LO w Szczecinie. Festyn cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Dzieci i rodzicie wymogli na PKPS zapewnienie, że podobny festyn zostanie zorganizowany w przyszłym roku. |
Tytuł działania: „Indywidualne konsultacje dietetyczne” Podmiot realizujący działanie:Bank Żywności w Łodzi Rodzaj działań:porady dietetyka Dlaczego dobra praktyka:Porady indywidualne są ważnym uzupełnieniem działań towarzyszących POPŻ 2014-2020 Podprogram 2016. Podczas zajęć każdy z uczestników ma możliwość omówienia swoich problemów zdrowotnych z dietetykiem. Konsultacje dietetyczne są usługą drogą, niefinansowaną przez NFZ, na którą odbiorcy pomocy żywnościowej nie mogą sobie pozwolić. W ramach działań towarzyszących osoby te mogą bezpłatnie skorzystać z porady specjalisty i skonsultować problemy zdrowotne swoje i swoich bliskich. Doświadczenie Podprogramu 2016 pokazuje, że wśród odbiorców końcowych POPŻ jest zapotrzebowanie na tego typu konsultacje. Osoby te nie mają dostępu do źródeł rzetelnej informacji dotyczącej diety w chorobie, a jest to w dużej mierze grupa osób schorowanych i starszych |
Podmiot realizujący działanie:Zarząd Okręgowy PKPS w Przemyślu Rodzaj działań:warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania połączone z prezentacją i nauką zasad udzielania pierwszej pomocy Liczba uczestników:30 Dlaczego dobra praktyka:Po szczegółowym omówieniu piramidy zdrowego żywienia i spontanicznej dyskusji na jej temat, każdy z uczestników mógł osobiście przećwiczyć udzielanie pierwszej pomocy na fantomie. Naukę pierwszej pomocy prowadził komendant OSP w Leżajsku. W drugiej części warsztatu uczestnicy wraz z przedstawicielem PKPS i specjalistą z Sanepidu przygotowali roladę serową i tort chlebowy. Warsztat zakończył się wspólną degustacją i dyskusją z przedstawicielami PKPS, GOPS, OSP i Sanepidu. Warsztat trwał ponad 2 godziny, uczestnicy ocenili go bardzo wysoko, deklarując jednocześnie zachęcanie znajomych do udziału w podobnych zajęciach. |
Tytuł działania: „ Pobudzanie aktywności lokalnej” Podmiot realizujący działanie:Bank Żywności w Krakowie Rodzaj działań:Integracja środowisk realizujących POPŻ, poprzez angażowanie w organizację warsztatów w ramach działań towarzyszących Dlaczego dobra praktyka:Czynne włączanie się środowisk lokalnych np. wójtów, sołtysów czy pracowników socjalnych sprzyja większemu rozumieniu podejmowanych działań oraz zwiększa komplementarność programu POPŻ z innymi programami. Przykładem takiego działania są warsztaty żywieniowe – „Kulinarnie Mocni” oraz „Akademia Żywienia” zorganizowane przez Bank Żywności w Krakowie. Na zajęcia zostały zaproszone osoby, które korzystają z pomocy żywnościowej jak również Wójt Gminy Rzezawa. Warsztaty podzielone zostały na dwa bloki: teoretyczny - dotyczący prawidłowego i zdrowego odżywiania się oraz praktyczny, w którym przyswojoną wiedzę można było wykorzystać w praktyce. Podczas zajęć przygotowano zdrowe i smaczne posiłki. W menu znalazły się tym razem: krem porowo – ziemniaczany i śródziemnomorska shakshuka. Nie zapomniano również o słodkim akcencie na zakończenie warsztatów, toteż przygotowano pyszne ciasto brzoskwiniowe z patelni. Każdy z uczestników, po zakończeniu zajęć otrzymał upominki w postaci przyborów kuchennych ufundowanych przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej oraz innych akcesoriów promocyjnych z logo Urzędu Gminy Rzezawa. Ponadto uczestnicy otrzymali przepisy kulinarne przygotowywanych potraw. |
Podmiot realizujący działanie:Centrum Pomocy Rady Naczelnej PKPS w Warszawie Rodzaj działań:warsztaty dla osób bezdomnych Dlaczego dobra praktyka:Warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności (powszechne w tym środowisku gromadzenie żywności aż do zepsucia) z elementami profilaktyki uzależnień i zasadami dbania o higienę osobistą. Uczestnicy w trakcie warsztatów mogą zmierzyć ciśnienie i poziom cukru we krwi. Wolontariusze z całodobowego schroniska PKPS dla bezdomnych mężczyzn przygotowują poczęstunek dla uczestników warsztatów. Uczestnicy mogą też uzyskać pomoc/poradę pracownika socjalnego zatrudnionego w Centrum Pomocy. Dodatkowo na początku czerwca 2017 r. Centrum Pomocy zorganizowało dzień otwarty placówki dla społeczności lokalnej oraz osób bezdomnych. Bezdomni mogli skorzystać z indywidualnych konsultacji dietetyka oraz lekarza internisty z przychodni „Roma” prowadzonej przez PKPS przy ul. Świętokrzyskiej. Podkreślić należy bardzo życzliwe nastawienie do placówki okolicznych mieszkańców oraz dużą zasługę w tym zakresie pobliskiej Parafii Rzymskokatolickiej współpracującej z placówką. |
Podmiot realizujący działanie:Centrum Pomocy Rady Naczelnej PKPS w Warszawie Rodzaj działań:warsztaty „Bezpieczeństwo finansowe gospodarstwa domowego” Dlaczego dobra praktyka:W warsztatach uczestniczyli mieszkańcy warszawskiej Pragi Północ. Trener-ekonomista omówił zasady prowadzenia budżetu domowego, a następnie uczestnicy wspólnie z trenerem wykonali ćwiczenie na specjalnych arkuszach kalkulacyjnych. Drugi z prowadzących, pracownik jednego z banków, omówił zagrożenia związane z tzw. pętlami kredytowymi, w tym zagrożenia płynące z kredytów zaciąganych w parabankach. Następnie prawnik omówił egzekucje komornicze oraz sposoby postępowania w przypadkach egzekucji długów. Uczestnicy mieli możliwość indywidualnych konsultacji ze specjalistami. Warsztaty były bardzo wysoko ocenione przez uczestników, którzy podkreślali potrzebę częstszych, darmowych konsultacji ze specjalistami. |
Tytuł działania: Projekt Kulinarnie Mocni Podmiot realizujący działanie:Federacja Polskich Banków Żywności Rodzaj działań:Warsztaty kulinarne Liczba uczestników:8 164 Dlaczego dobra praktyka:Projekt Kulinarnie Mocni jest uzupełnieniem działań towarzyszących, realizowanych w ramach Operacyjnego programu Pomoc Żywnościowa. Projekt współfinansuje firma McCormick Polska, właściciel marki Kamis – to przykład udanej współpracy organizacji pozarządowej oraz biznesu. Realizacja projektu odbywa się dwutorowo: 1. Edukatorzy z Banków Żywności uczestniczą w cyklu warsztatów kulinarnych o tematyce związanej z wykorzystaniem ziół i przypraw do przygotowywania zdrowych dań, pogłębiają wiedzę dotyczącą praktycznego zastosowania ziół i przypraw do konkretnych dań oraz wykorzystania ich prozdrowotnych właściwości. Środki na przygotowanie warsztatów, zakup produktów, eksperta prowadzącego oraz inne wydatki związane z organizacją spotkań pochodzą od partnera projektu. 2. Drugi etap, to przeprowadzenie przez edukatorów uczestniczących w projekcie analogicznych warsztatów z beneficjentami działań towarzyszących, tj. wykorzystanie scenariusza warsztatów, metodyki, ćwiczeń aktywizujących uczestników oraz wykorzystanie z tych samych przepisów kulinarnych. Celem projektu jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Przeszkoleni edukatorzy z Banków Żywności pokazują, jak niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. W drugiej edycji projektu Kulinarnie Mocni zaangażowanych było 25 wykwalifikowanych edukatorów z Banków Żywności, którzy w 567 warsztatach przeszkolili 8 164 osoby. |
Tytuł działania: Akademia Edukatorów w Bankach Żywności Podmiot realizujący działanie:Federacja Polskich Banków Żywności Rodzaj działań:podnoszenie kompetencji trenerskich edukatorów z Banków Żywności Dlaczego dobra praktyka:W ramach Akademii Edukatorów odbył się cykl szkoleń trenerskich dla edukatorów z Banków Żywności, którzy zaangażowani są w realizację warsztatów w ramach działań towarzyszących. Celem szkolenia było doskonalenie przez uczestników wiedzy trenerskiej i umiejętności potrzebnych do efektywnej pracy metodami aktywnymi. Szkolenie prowadzone było zgodnie z cyklem uczenia się osób dorosłych z wykorzystaniem metod aktywizujących, tj. dyskusji, ćwiczeń w małych grupach, sesji burzy mózgów, psychodramy, sesji grupowych informacji zwrotnych. Efektem szkolenia było podniesienie świadomości na temat procesu grupowego, przybliżyło metodę uczenia się dorosłych wg cyklu Kolba. Na warsztacie prowadzące pokazały jak radzić sobie w pracy z uczestnikami trudnymi, jak angażować uczestników, uzgadniać kontrakt, wprowadzać ćwiczenia i zadania integrujące. Oprócz wiedzy, uczestnicy mogli doskonalić warsztat i poznać własny styl trenerski poprzez uczestnictwo w zaproponowanych przez prowadzące scenkach. |
Tytuł działania: „Integracja rodzin wokół działań towarzyszących” Podmiot realizujący działanie:Bank Żywności SOS w Warszawie Rodzaj działań:warsztaty dla dzieci i rodziców Dlaczego dobra praktyka:W ramach działań towarzyszących POPŻ 2014 – 2020, Bank Żywności SOS w Warszawie zorganizował kilka wyjazdów dla dzieci i rodziców do Dyniolandu w Wieliszewie. Dynioland jest pomarańczową krainą tysiąca dyń, znajdującą się na Farmie Smyków zaledwie 30 km od centrum Warszawy. Misją Dyniolandu jest zapewnienie dzieciom radości przez obcowanie z naturą oraz otwarcie na nowe doznania kulinarne. W trakcie pobytu dzieci wraz z rodzicami miały okazję odpoczywać w malowniczej krainie pełnej przygód i niespodzianek. Poznawały zwierzęta, karmiły kaczki, szukały królików, degustowały sok jabłkowo-dyniowy, szalały w słomianym labiryncie. Uczestnicy zwiedzili również sensoryczny zakątek ziołowo-warzywnym. Dla dzieci młodszych był to spacer - oglądanie roślin o różnych kształtach, barwach, zapachu, a dla dzieci starszych - krótka lekcja rozpoznawania poszczególnych roślin uprawnych. Dodatkową atrakcją było wspólne sadzenie roślin a także tworzenie kompozycji ziołowych- z zebranych przez dzieci ziół (leczniczych, aromatycznych lub kulinarnych). Sporządzona przez siebie kompozycję dzieci zabrały do domu. A na koniec odbyło się ognisko, w czasie którego wszyscy zajadali się smacznymi pieczonymi kiełbaskami. Organizowanie warsztatów w ramach działań towarzyszących w nowych miejscach, ciekawych przestrzeniach. Przykład z Warszawy jest okazją do zobaczenia nowych miejsc, poszerzenia horyzontów myślowych, uatrakcyjnienia warsztatów, wyrównania szans między rówieśnikami oraz integracja rodzin. |